2014 m. balandžio 28 d., pirmadienis

Šventyklų sostinė, Angkor Wat, Siem Reap, Kambodža

 Siemreabas (Siem Reab) – miestas Kambodžije, provincijos centras, ~122,7 tūkst. gyventojų . Tai didelė gyvenviečių, išsidėsčiusių prie Siemreabo upės, sankaupa.  Mieste vyrauja senieji kinų ir prancūzų architektūros stiliai, klesti amatai, išvystyta šilko, žvejybos (į pietus nuo miesto telkšo didelis Tonlé Sap ežeras), ryžių pramonė.
Šis miestas – turistų traukos centras: jame gausu viešbučių, restoranų, šokių klubų. 6 km į šiaurę nuo miesto yra UNESCO pasaulinio kultūros paveldo objektas, pagrindinė Kambodžos turizmo vieta – Ankoras (Ankor Wat).
Siem Reap miestas
Atplaukėme į Siem Reap laivu jau pavakare, nuo uosto iki pačio miesto važiuoti dar reikia ~15 km. Tik prisišvartavę prie kranto, staiga pro laivo langus ir duris įšoka vietiniai Tuk tuk'o vairuotojai ir pradeda siūlyti nuvežti iki miesto. Siūlančių Tuk tuk'ų vairuotojų daugiau, negu keleivių ir vieni per kitus įkyriai peršaukinėja. Kaina Tuk tuk'as siūlė 5$, mes nusiderėjusios iki 3$ už tris (laive susipažinom su itale Martina, su kuria kartu ir nuvažiavom link miesto). Guest house (svečių namų), šiame mieste pilna, gražiai įrengti, kainos labai priimtinos. Taigi, susiradom puikų guesthousą, su jaukia terasa, kiemeliu ir restoranėliu, už 7$ nakčiai dviems, kuriame ir nakvojome 4 naktis.
Taigi, jau kitą dieną vykome ten, dėl ko į šitą mietą ir atvažiavome - įžymiosios Ankor šventyklos. 
Kadangi, Ankoras nutolęs nuo Siem Reap miesto ~5 km., patogiausias ir populiariausias būdas aplankyti šią šventyklą su Tuk tuk'u. Taigi, susitarėme su vienu Tuk tuk'u, jog atvažiuos mūsų paimti iš viešbučio kitą rytą ~ 4val.,  norėjome pasitikti saulėtekį šventykloje, todėl taip anksti ir nusprendėme.  Už mažąjį dienos turą su Tuk tuk'u nuderėjome kainą iki 10$, nors normali kaina, kurią siūlo viešbučiuose yra 13$ + 2$ (už saulėtekį). 
Ryte, jau 4 val. stovime prie viešbučio - tačiau, Tuk tuk'o nėra! Pramiegojo, o gal per daug nusiderėjom ir tingėjo keltis... :) Prie viešbučio buvo Tuk tuk'ų, kuriuose pasikabinę hamaką, vairuotojai tiesiog miega ten.  Atsikėlęs ir pamatęs mus stovinčias, pasiūlė už 18$, bet žinoma, mes nesutikom. Atsibudęs mūsų viešbučio sargas, sutiko mums pravežti mažąjį dienos turą už 15$. 
Bilietų kainos i Ankorą : 1 dienos - 20$, 3 dienų - 40$ ir vienos savaitės - 60$. Pasirinkome mes 3 dienų bilietą, kai po dienos šventyklose - jau gailėjomes tai padariusios. :)  Pilnai užtenka vienos dienos apžiūrėti viską...

Ankoras – didžiulis šventyklų, rūmų, vandens telkinių ir kanalų kompleksas Kambodžoje, netoli Siemreabo miesto. Pats didžiausias religinis statinių kompleksas pasaulyje. Pastatytas džiunglėse IX-XIII amžiuose, klestint feodalinei khmerų valstybei. Dabar turi istorinio draustinio statusą, priklauso pasauliniam UNESCO kultūros paveldui. Išlikę dviejų sostinių griuvėsiai: Jašodharapura (įkurta IX a. pabaigoje) ir Ankor Thomas (XII a. pabaiga); jos buvo kvadratinio plano, užima apie 9 km², pagrindinė šventykla – Bajonas. Pagrindinė puošmena – Ankor Vato šventykla, skirta dievui Šivai ir statyta kaip vieno valdovų kapas. Visas Ankoras užima  apie 1000 km2, kuriame yra apie 1000 šventyklų. Manoma, kad kadaise šiame mieste gyveno apie 1 milijoną gyventojų ir tai buvo didžiausias senovinis miestas su gerai išvystyta infrastruktūra.

Pirmiausia, išvykome pasitikti saulėtekio (kuris buvo 5.30 val ryto) prie įžymiojo Ankor Vat, buvo biški debesuota, bet vaizdas nuostabus, kai atsiveria iš tamsos didžiulė šventykla.

Ankor Vatas  – didžiulis induistų šventyklos kompleksas Ankoro mieste. Šventykla net vaizduojama ant Kambodžos vėliavos ir yra pagrindinis šalies simbolis. Ankor Vatas užima beveik 2,6 kvadratinių kilometrų teritoriją. Jo viduje yra didžiulis vienuolynas. 
pradedame fotosesiją :)
Saulėtekis
Vandenyje atsispindi šventyklos siluetas 
tokia žmonių minia atvyko stebėti saulėtekio virš Ankor Wat'o

prie Ankor Wat
Ankor Wat
Ankor Wat
Ankor Wat
Ankor Wat
Vėliau, aplankėme Angkor Thome šventyklų kompleksą, kurioje buvo įsikūrusi man antra, pagal grožį, šventykla - Bayon, kurioje 216 didžiulių, į visas puses atsigręžusių, Budos akmeninių veidų:
prie Bayon šventyklos
Bayon šventykla
prie Bayon šventyklos
jūros žvaigždė virš Bayon šventyklos :)))

  Dar paliko įspūdį Angkor Thome šventyklų komplekse įsikūrusi Phimeanakas šventykla su dramblių terasa, ant kurios užlipus, atsivėrė gražūs vaizdai:
Phimeanakas šventykla
vaizdai, nuo Phimeanakas šventyklos


Taip pat patiko Ta Prohm šventykloje, kitaip vadinamo Tomb Raider vardu, dėl čia filmuoto Lara Croft filmo. Didžiuliai medžiai apraizgę šaknimis nuostabiai gražias šventyklas. 
Ta Prohm šventykloje
prie Ta Prohm, apraizgę šaknimis šventyklą
prie Ta Prohm, apraizgę šaknimis šventyklą

Kitos šventyklos:
Prie Ta Som šventyklos, apraizgytos medžio šaknų
Didžiulės medžio šaknys prie Preah Khan šventyklos
Neak Pean šventykla
East Mebon šventykla


Pre Rup šventykla
Tokia būsena po visų šventyklų (nuo 4 val.ryto ir prie +40 ) :)
Šiandienai šventyklų užteks!!!!!!!! Grįžome į Siem Reap miestelį ilsėtis...

Kitą, visą dieną - TINGĖJOME! Pagaliau išsimiegojome tiek, kiek norėjome, vakarop išsinuomavome dviračius po 1$ ir išvažiavome pavažinėti po miestą, taip pat pavakarieniauti. Miestas per daug nieko neišsiskiriantis, viduryje miesto, teka upė, kuri suteikia miestui žavesio. Užklydome į tinklinio turnyrą, kuriame vietiniai lošia iš pinigų. Kiekviena komanda susimeta po 10$ ir laimėtojai laimi 20$, kaip Kambodžos gyventojams - tokie pinigai yra labai dideli.
žaidžiama iš pinigų
Vakare, nuėjome į populiarųjį "night market" (naktinį turgų), kuris šiame mieste virte verda. Pilna prekeivių, kavinių, gatvės maisto, bei masažų salonų, kuriame neatsispyriau apsilankyti. Kambodžoje masažai - vieni pigiausių pietryčių Azijoje. Už valandos trunkantį kojų masažą + nemokamą nugaros masažą (~15 min), sumokėjau tik 4$! O masažo kokybė, šį kartą, buvo tikrai profesionali, išmaigė tobulai, net arbatpinigių palikau už tokį puikų masažą. Beje, masažo kedės pastatytos lauke, priešais pakabintas didelis ekranas ir paleista apie Angkor Wat dokumentinis filmas - tobula!
vienas geresnių masažų, kuriuos turėjau

Kitą dieną, išsimiegojusios, aplankėme likusius Ankor švenklų kompleksus, kurie buvo atitolę vieni nuo kitų nemažais atstumais (~16/30 km). Pasiemėme Tuk tuk'ą už 15$ (žinoma nusiderėjusios nuo 22$ :) ) ir išvažiavom toliau tęsti mūsų ekskursijos po Ankor šventyklas.
važiuojame Tuk tuk'u
Nuvažiavome prie vieno švenklų komplekso, kuriame aplankėme Preah Ko, Bakong ir Lolei šventykas, kuri tik viena buvo verta dėmesio - tai Bakong temple (šventykla).
Preah Ko šventykla
Preah Ko šventykla
Bakong temple
Bakong temple
Bakong temple
įėjimas į Bakong temple

Toliau, vykome prie kito Ankor švenklų komplekso, atitolusio ~32 km. Važiuojant Tuk tuk'u, pakeliui matyti įvairiausių vaizdų:
vietinis prausiasi
vietiniai vaikučiai meistrauja

Atvykusios prie kito švenklų komplekso, čia pasirodė esanti tik viena Banteay Srei šventykla, galėčiau šią šventyklą priskirti į Ankor patikusių šventyklų 4tuką. Ši kerinti šventykla, dar vadinama moterų citadelė, manoma, jog ją pastatė moteris.
Banteay Srei šventykla:
įėjimas į Banteay Srei
išlikę daug raižinių
Banteay Srei šventykloje
Banteay Srei šventykla
Banteay Srei šventykloje
Taigi, pamatėme visas Ankor šventyklas! Važiuodami link namų, užsukome dar palydėti saulės prie įžymiausiojo Ankor Vato:
prie Ankor Vat
prie Ankor Vat
Grįžusios į Siem Reap miestelį, nuvykome į Temple Club, kuriame vyko Chayam pasirodymas, tai tradiciniai Khmerų šokiai.
tradiciniai Khmerų šokiai

Taigi, tiek Siem Reap'o - šventyklų miesto. Ankstyvų rytą, važiuosime į Kambodžos sostinę - Phnom Penh.






 

Kelionė iš Battambang į Siem Reap laivu, Kambodža

plaukėme šiuo maršrutu
Gyvybė palei upę Kambodžoje virte verda, todėl praplaukti upe ir pamatyti vietinių gyvenimą - privaloma.  Taigi, nuo Battambang iki Siem Reap miesto pasirinkome kelionę vietiniu laivu, kuriuo plaukėme ~7 valandas. Taip pat plaukėme pro didžiausią visame Indokinijos pusiasalyje ežerą -Tonle Sap.
Plaukėme sausuoju metų laiku, todėl upė buvo nusekus, vietomis vos praplaukėme.
Vaizdai palei upę tikrai stulbinantys. Pakrantės tankiai gyvenamos, daugiausia namai ant polių, skurdus gyvenimas čia įprastas, o mus sukrečiantis.
pradedam kelionę upe
ant laivo stogo su kroviniais (ryžiais, bananais ir pan.)
kaimelis palei upę
skurdas ir šiukšlės čia kasdienybė
Žvejojama dažniausiai tinklais, tai didelis privalumas gyvenant prie upės.

 Tačiau, yra ir kitas žvejybos būdas, kuris šioje upėje labai populiarus. Tai iš bambukų padarytas didelis mechanizmas, veikiantis kaip gaudyklė. Įmerkiamas didelis tinklas, pririštas prie bambukų, kai žuvys suplaukia, jis ištraukiamas, padedant bambukų traukyklei.
įmerktas tinklas
ištrauktas tinklas

Upe naudojama viskam: maudymuisi, drabužių ir visa kito plovimui, gamtiniams reikalams atlikt (tualetų, pastatytų tiesiai virs upės begalė) higiena niekam čia nerūpi. Kai vieni tiesiai į upę atlieka savo gamtinius reikalus, kiti joje skalbia:
šeimyna
maži vaikučiai, pamatę mus, užsieniečius, visada pradeda mojuoti ir sveikintis

Dauguma upės gyventojų, prie pat namų, augina aptvaruose krokodilus ir jiems tai normalu, lyg auginant viščiukus.
krokodilų narvai
traukia krokodilą iš narvo
Toliau stulbinantys skurdu vaizdai:
viietiniai vaikučiai
skalbia upėje
stebiu upės gyvenimą ant laivo stogo
vaikų mokykla
bažnyčia
šeimyna
augina antis
priplaukėme prie ežero
Tonle Sap ežeras
Tonle Sap ežero gyventojai 


                    VIDEO:

                                                               upės gyvenimas