2014 m. balandžio 13 d., sekmadienis

Bankok, Tailandas (Songkran festivalis , Thai naujieji metai)




Bankokas (arba Krungtepas) – Tailando sostinė ir didžiausias miestas, kuriame gyvena maždaug 10 milijonų gyventojų. Tai viena egzotiškiausių Rytų sostinių. Pilnas skurdo ir prabangos, šėlstančio naktinio gyvenimo,  šurmuliuojančios prekybos, auksu spindinčių šventyklų miestas. Bankokas yra įrašytas į Gineso rekordų knygą, kaip miestas, turintis ilgiausią pasaulyje pavadinimą : „Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Ayuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit“ (liet. „Angelų miestas, didysis miestas, amžinasis brangakmenių miestas, neįveikiamas Dievo Indros miestas, pasaulio sostinė, apdovanota devyniais brangakmeniais, laimingasis miestas, turintis nuostabius karaliaus rūmus, primenančius reinkarnuojančio Dievo buveinę danguje, miestas, kurį suteikė Indra ir pastatė Višnukarmas“).
Tailandiečių Valiuta –  Tailando batas. 1$ = 32 THB.
Atskridome į Bankoką ryte, susirdusios metro, nuvažiavome link miesto, o ten, mūsų laukė Air – vietinė tailandietė, su kuria susipažinome Filipinuose. Ji ir priemė mus gyventi Bankoke, savo jaukiame butuke su baseinu. Nuvežė mus su savo mašinyte iki namų, aprodė butą, papasakojo apie Bankoką ir apie Songkran festivalį, Thai naujuosius metus, kurie prasidėjo - šiandieną! Kadangi, Air berniukas,  kanadietis Dave, turi butą taip pat Bankoke ir jis atskrido čia jau vakar, paliko mums savo buto raktus ir leido karaliauti jame, kiek tik norėsime. :)
Jos butas randasi, ne pačiame centre (Th Phra Ram IX rajone), taigi nuvykti iki pačio Bankoko centro, reikia su metro ir pavažiuoti su Tuk tuku arba taksi.
Gatvėse švenčiama Songkran
  Sangkran festivalis – švenčiama, kaip tradiciniai tailandiečių naujieji metai, kurie prasideda balandžio 13 d.,o baigiasi balandžio 15 d.  švenčiama, visas 3 dienas. Songkran festivalis startuoja, prasidedant pačiam karščiausiam metų laikui ir baigiantis, šlapiajam sezonui. Šis festivalis – tai atostogos kiekvienam tailandiečiui, todėl gatvėse nėra darbininkų, dauguma parduotuvių uždarytos. Šią šventę, tailandiečiai švenčia, taškydamiesi vandeniu vieni kitus, klajoja gatvėmis su vandens šautuvais, pasistato didžiausias bačkas ir vieni kitus laisto. Taip pat, yra pardavinėjami maži kaušeliai, smėlio pagrindo smilkalai, kurie parduodami pigiai, juos sumaišo su vandeniu, su kuriais tepa atsitiktinių praeivių veidus, visa tai - kaip Naujųjų metų palaiminims. Per Songkran festivalį yra labai įprasta, kad grupelės  tailandiečių keliuose ar sankryžuose, pasiema sodo žarnas ar naujas plastiko šiukšliadėžės ir laisto kibirais praeivius, ar važiuojančius motociklus, bei Tuk tukus. Paprastai vanduo šaltas, tam naudoja daug ledo. Songkran festivalis, dar vadinamas, kaip naujoji gyvenimo šventė, kurioje dalyvauja ir kitos Azijos šalys, tačiau labiausiai ši šventė švenčiama, Tailando šalyje.


Susisiekimas Bankoke nėra labai brangus, metro kainuoja ~ 10-40 batų (~0,40/2$ priklausomai nuo atstumo), taksi ~ 5 km. 60 batų (~2$)., Tuk tukai panašiai, kaip ir taksi. Tačiau, kaip ir kiekviename Azijos miestuose – iš turistų bando pasipelnyti, todėl važiuojant su taksi, būtina iš kart paprašyti, kad įjungtų taksometrą, o su Tuk tuku, susiderėti kainą iš anksto. Nes kitaip paprašys 5 kart daugiau, nei kainuoja.
Išvykome apžiūrėti Bankoko, kadangi jau vyko Thai naujieji metai, jokių daiktų, apart pinigų ir mobilaus, kurį įsidėjome į specialius vandenio nepraleidžiančius maišelius, neimėme. Jau įlipusios į metro – pamatėme pilną metro jaunimo, su vandeniniais šautuvais, pasiruošusiais švesti! :) Air papasakojo, apie dvi pagrindines gatves, kuriose švenčiama labiausiai, tai pačiame centre viena gatvė, bei kita gatvė, atitolusi nuo mūsų namų dviem metro stotelėmis. Išlipusios paskutinėje metro stotelėje, išėjusios į gatvę – jau gavome porą vandens čiurkšlių nuo vietinių. Pasigavusios Tuk tuką, kuriame sėdimos vietos - visos atviros, važiavome link centro. Gatvėse, pilna vietinių pasistačiusių didžiausių vandens bačkų , kibirų ir vandens šautuvų. Spėkite, kas liko iš mūsų???? :) O gi, šlapios vištelės ! Kol nuvažiavom iki centro – buvom šlaputėlės!!! :)
 
Buvo maždaug taip :) (foto pasiskolinau iš google)

 Buvome išbadėjusios, todėl iš kart nuėjome pavalgyt į "gatvinį" restoranėlį – maistas pasakiškas, nors sumokėjome tik po 35 batus (~1$).
Kadangi jau buvome šlaputėlės, nusprendėme nueiti iki gatvės, kurioje, kaip sakė Air, stipriausiai švenčia Songkran festivalį. Pakeliui nusipirkome ir mes vandens šautuvus!!! Vieni kitus šaudėme vandeniu, priėjusios pagrindinę gatvelę, praeiti pro ją buvo beveik neįmanoma, grūstis dižiausia, muzika skamba, visi šoka, laisto vieni kitus vandeniu. Šiam kartui nusprendėme, jog užteks, nes buvome permirkusios iki siūlo galiuko. Grįžome namo su Tuk tuku, kadangi turėjome abi vandens šautuvus, buvo smagu važiuoti Tuk tuku ir laistyti iš jo visus praeivius, nors atgal gavome taip pat nemažai. :) 
Išsipraususios ir pailsėjusios, vakare susitarėme su Air ir Dave susitikti vienam didesnių Bankoko naktinių klubų - NARZ. Nuvykome su taksi prie pagrindinės naktinių klubų gatvės. Praėjome pro ją, įspūdis, lyg būtume Las Vegase. Klubų begalybė, šviečiančios reklamos rėžia akį, muzikos begalė, o prie klubų, pilna stovinčių ir kviečiančių užeiti prostitučių. Nuvykome iki Narz klubo, o ten pilna žmonių, klubas didelis, per 3 aukštus, lauke salė didžiulė, visi laistosi vandeniu, vonios putas leidžia tiesiai ant žmonių dideliu kiekiu, vaizdas stulbinantis. :)
klube (foto pasiskolinau iš Narz fb puslapio)
  Kitą dieną, nuvažiavome apžiūrėti Bankoko grožybių - įžymiųjų šventyklų. Nuvykome iki
vienos seniausių ir didžiausių šventyklų komplekso Bankoke – Gulinčio Budos (Wat Pho) šventyklos. Wat Pho teritorijoje stovi ir pirmasis karalystės universitetas, kuriame studentai, įgydavo tradicinės tajų medicinos žinių.

Gulintis Buda
prie gulinčios Budos
 Turistų, lankančių įžymiausius objektus Bankoke - pilna, kartais turi net grūstis, jog pamatytum. Už įėjimą, tap pat plešia dižiausius pinigus, pvz. kaip vien už įėjimą į Didžiuosius karališkuosius rūmus (The Royal Grand Palace) - prašo 600 batų (~19$), kas Azijoje yra labai daug. O turistų gausa ir šurmulys, bent jau man - numuša visą grožį. Todėl nėmėgstu per daug suturistintų vietų. Su Giedre sutarėme šiuo klausimu, Tailando šiaurėje tikrai bus daug gražių ir didelių šventyklų, kur nešurmuliuos toks kiekis turistų. 
iš toli Didieji karališkieji rūmai
 Iš tolo pasižiūrėjusios, į Didžiuosius karališkuosius rūmus, susirašėme su Air ir Dave, su kuriais susitarėme susitikti vienoje pagrindinių gatvių, kurioje švenčia Sngkran festivalį, bei pašvęsti kartu.
Nuvykome su metro iki sutartos vietos, žinoma pasiemėme vandens šautuvus. Išlipusios iš metro, atsidūrėme protestuotojų stovyklavietėje, kurioje primena kovą dėl demokratijos – demonstrantai kaltina vyriausybę korupcija, reikalauja premjerės atsistatydinimo. Čia protestuotojai taip pat šventė:
Šokantys protestuotojai

Protestuotojams gaminančios maistą virėjos, taip pat linksminasi :)

Pagaliau, suradusios kelią, į pagrindinę šventės gatvę, kurioje ir susitarėme susitikti su savo draugais. Čia - žmonių, grūstis begalinė, sustarėme susitikti prie KFC kavinės, kuri buvo viduryje šios gatvės, praeiti per spūstį šią, beveik neįmanoma, visi laistosi, grūdasi, tepa veidus smėlio pagrindo smilkalais.
Grūstis, per kurią šiaip ne taip prasibrovėme :)

Pagaliau, tiesiogine to žodžio prasme - nusistumdėme iki KFC kavinės, prie kurios susitikome su Air ir Dave! Jie buvo taip pat pasiruosę šiai šventei - apsiginklavę vandens šautuvais. :) Nusivedė iki "vyrų" (gėjų) gatvelės, kurioje vyko pasirodymai ir žinoma vandens laistynės.
švenčiam šventę 1 :)

švenčiam šventę 2 :)

Vėliau, nuėjome vėl į pagrindinę gatvę, kurioje jau laistėsi vonios putos, skambėjo muzika, visi šoko ir laistėsi vandeniu, gaisrinės šlangos taip pat įsitraukusios į laistymo šventę, laistė visus (įsivaizduokit, kiek visur vandens!). Pasilinksminom iki soties! :)
vonios putų vietoje


Su Air, taip mes atrodėme - šlapios ir ištepliotos smilkalais:)

Po šios gatvės, Air su Dave, nusivedė dar mus į klubą, kuriame Songkran šventė tęsėsi toliau. Kadangi, buvome jau pavargę ir gal 5 val. permirkę visi, nusprendėme baigti baliavoti ir grįžti į namus. Air su Dave pasiemė vieną mototaksi, mes sėdome į kitą, susitarusios, jog mus nuveš iki namų už 50 batų (~1,5$). Prie namų išlaipinęs taksistas, kai davėme jam sutartų 50 batų, užsiprašė dar +100 batų, viso 150 batų (~5$)!!! Ir dar piktai pradėjo prašyt, jog sumokėtume papildomus 100 batų, gal jis nesigaudo skaičiuose???!! Mes, žinoma nemokėjome ir nuėjome namo, kadangi gyvename daugiabutyje, kur prie įėjimo rakinamos durys ir yra apsauginis, saugiai nuvykome namo. Išėjus į kiemą, pasidžiauti šlapių rūbų (gyvenome pirmame aukšte, prie baseino), pamačiau apsauginį dar diskutuojantį su taksi vairuotoju, jie, pamatę mane, priėjo ir po ilgos diskusijos ir taksi vairuotojo prunkštavimų, gražiai paprašiau apsauginio, jog jį išvestų, nes buvo duota jam tiek pinigų, kiek ir susitarta.  Pagaliau namie sausos ir be triukšmo. 
Kitą dieną, ilsėjomes, nes laistynių jau buvo pakankamai, į miestą eiti ir vėl kariauti, nebesinorėjo. Nusprendėme šiandieną važiuoti link šiaurinės Tailando dalies. Atvyko Air su Davu, atsisveikinome ir išvykome su kuprinėm (kurias žinoma apdengėm, kad nesušlaptų) link metro, kur važiavom link autobusų stoties. Nuo ten, vyksime į Sukhoyhai miestą. 
Manau, kad dar į Bankoką sugrįšime - nes nepamatėme jo viso grožio - tik šventėme. :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą